Savner du det ikke?
Jeg kan ikke tælle hvor mange gange jeg er blevet spurgt : “Gud – savner du det ikke?” når jeg fortæller at jeg i 25 år var Jægersoldat med mange operationer bag mig i verdens brændpunkter. På en måde har jeg altid undret mig lidt over spørgsmålet, for guderne skal vide at det ikke er lutter lagkage, men alligevel forstod jeg nok motivet. Jeg savner det ikke, for jeg har været der. Jeg er afklaret som kriger. Men det gik op for mig at det ofte var noget andet der var i spil. Det var ham der spurgte der savnede det!
Jeg kom igennem Jægerkorpsets optagelsesprøve som Jæger nr. 200 i 1984. Jeg var en ung eventyrer og vidste i virkeligheden ikke hvad det ville komme til at betyde for mig. De første 10 år var i faglighedens tegn og det var stærk mesterlære. Gør sådan her og så overlever du. Men Det var følg mig metoden. Ledere gik forrest og senere gjorde jeg det også selv. Midt i 1990´erne skete der nogle ting der fik mig til at se helt anderledes på mig selv og på os som mennesker i samspil. Jeg opdagede de stærke mentale kræfter der var på spil, når mennesker arbejdede godt sammen. Mesterlæren virkede, men der var i virkligheden ingen i Jægerkorpset der vidste hvorfor, det virkede så godt. Det satte jeg mig for at finde ud af. Samtidig blev jeg mere og mere bevidst om at vi var mænd, og at vi udøvede et gammelt håndværk som krigere og at det på mange måder kan afklare en mands maskulinitet. Der er desværre også mange det har en skidt effekt på, men i Jægerkorpset kan jeg sige at alle turde være det de var beregnet til at skulle være. Mænd der tog et job, som ikke så mange andre ville eller kunne og vi var alle klar til at dø for sagen. jeg har prøvet at kæmpe for mit liv.
Jeg har siden arbejdet med at udvikle mennesker og organisationer, træne af teams og ledere og gennemføre mange personlige sparringer og coachinger. Det er igennem mine coachinger og personlig sparring med mange mænd, en masse af disse tanker om manhood er formet, for jeg har mærket den tavse desperation hos mange mænd og i øvrigt også hos mange kvinder.
Jæger 200 – med hjertet som indsats
I november 2011 udgav jeg bogen “JÆGER 200 – med hjertet som indsats”. En bog om mine 25 år i Jægerkorpset, om menneskelig moral og etik og om de svære valg der skal træffes som soldat og menneske, når man gør sig klar til at kæmpe og måske kan dø af det. Bogen kan ses som mit udgangspunkt for filosofien bag mine MindScout udviklingsforløb og uddannelser. Siden har jeg skrevet bogen “Tænk som en Kriger -din vej til mental robusthed” (2018) og en selvstændig opfølger “Ultimativt Lederskab – din vej til stærkt samarbejde” (2020). De sidste to bøger forklarer hvad der gjorde det muligt at blive optaget og være 25 år i Jægerkorpset. Jeg skriver netop nu på en bog om manden, maskulinitet og det underlige samfund som kræver at manden pakker sine evolutionært biologiske karaktertræk langt væk og kun behersker sig til alle sine resultater.
Extreme udfoldelser – Extrem læring!
Jeg var i starten af 1999 med i opbygningen af det første seriøse Adventure Race hold i Danmark (Team New Line Adventure Racing), og var selv deltager på det første hold, der gennemførte såvel Eco Challenge og Raid Gauloises. 800 km lange “ekspeditions løb” igennem Argentinas vildmark, Himalayas bjergmassiv og Borneos Jungler, hvor hold af fire-fem personer i konkurrence med andre hold fra hele verden, kæmper om at komme først i mål, ved egen navigation og med naturlig kraft på eksempelvis cykel, i kajak og kano, ved klatring, trekking og ridning. Dette var starten, af det der senere blev til multisports-konkurrencer.
Den menneskelige indsigt kombineret med ekstreme oplevelser ved Jægerkorpset og sport på landsholdsniveau, har udbygget min forståelse for det, at opnå noget med sig selv. At udvikle sig personligt. Det handler ligeså ofte om at tænke rigtigt, som at træne rigtigt. Og flid og vedholdenhed er langt vigtigere end talent.
Jeg har været Landsholds deltager på triathlon landsholdet, cross-country landsholdet, orienteringslandsholdet, og det militære orienterings- og biathlonlandshold og jeg har 8 Danske mesterskaber i 5 forskellige sportsgrene bag mig.
Efterfølgende har Jeg brugt sin sportslige erfaring, kombineret med sit menneskekendskab, og virket som coach for flere top idræts udøvere, herunder for Team CSC /Riis Cycling og Team Saxo Bank i samarbejde med BS Christiansen, VM ropiger, superliga fodboldhold, 3 x speedwayverdensmester Nicki Pedersen, VM ro piger, racerkørere og mange andre og som personlig sparring for mange top-erhvervsledere.
Jægersoldat – Det lærerige broderskab
Som Jægersoldat er man en del af et særligt broderskab. Arbejdet og træningen er hård og kompromisløs og det menneskelige grundlag er i særklasse. Derfor løses Jægerkorpsets opgaver altid mere end tilfredsstillende. Jægersoldater er ekstreme individualister, der er bevidste om det svære i at arbejde sammen med andre indvidualister, under vanskelige forhold. Det bliver til stærke selvkørende teams, man vil lykkes med. Man udnytter i stor grad uovertruffen og realistisk uddannelse til at opnå komplementære færdigheder og styrke den mentale robusthed og sammenholdet. Herforuden anvendes materiel af bedste kvalitet og højeste standarder, og avancerede operations procedurer. Men dette er kun en lille del af succesen i Jægerkorpset.
“Det er ikke alle intelligente, talentfulde eller bogligt kloge individer ud over det sædvanlige man finder i Jægerkorpset. Styrken er et bredt udvalg af personligheder, temperament og personlige præferencer. Jægersoldater er på dette område, som mange andre grupper af mænd. Men de fleste krigeres indstilling er: Hvis jeg ikke kan nu, så kan jeg bare lære det. Alle har GRIT og det er i virkeligheden Jægerens holdning der gør den store forskel. Holdningen til at løse opgaven, holdningen til at få arbejdet gjort -disciplinen, motivationen og viljen til at overvinde de slidsomme og nærmest umulige forhold, man ofte befinder sig i- for at nå målet. Det er denne holdning, vilje og indstilling, der er den sande værdi af Jægerkorpsets og Jægerens arbejde”.
Jeg stoppede min militære karriere efter 25 års tjeneste og Dronningens Hæders Medalje, og har nogle af de fornemmeste udmærkelser for min deltagelse i operationer rundt omkring i verden. Blandt andet en “Presidential Unit Citation”, for indsats i Afghanistan i 2002, og som kun er uddelt til få personer siden 2. Verdenskrig.
Jeg har gennemført militære pædagoiske uddannelser, såvel som internationale og nationale lederuddannelser. Arbejdet ved Jægerkorpsets ledelse og instruktør stab, har givet mig en solid og unik viden og erfaring, når det handler om at opdage problemområder, analysere og isolere dem og rådgive herom eller selv skabe løsninger.